ua
ru en
0800 33 1814
безкоштовно з усіх номерів
Головна
Блог
Де з’явився перший барбершоп?

Де з’явився перший барбершоп?

Де з’явився перший барбершоп?

Історія сягає аж Стародавнього Єгипту. Саме тамошніх перукарів можна сміливо назвати «прабатьками» сучасних брутальних барберів. Вони використовували заточені устричні раковини в якості лез для гоління. Бути перукарем було престижно, оскільки існувала віра в сакральність волосся та те, що погана стрижка може приманювати злих духів. Та й взагалі наявність якісної зачіски давала зрозуміти, що людина належить як мінімум до «середнього класу», а то й взагалі до вищих шарів суспільства. Тому ті, хто міг цю зачіску оформити, сильно цінувалися серед місцевих.

Не можна обійти стороною і Давню Грецію. Усі ми бачили філософів та богів, які зображується з пишною доглянутою бородою. Мабуть, з тих часів пішла розповсюджена думка, що об’ємна борода є ознакою інтелекту чоловіка. А хороша борода, як відомо, просто неможлива без хорошого майстра.

Не відстає і Давній Рим. Перукарське мистецтво було запроваджено на Сицилії, де цирюльні швидко стали дуже популярними центрами для щоденних новин і пліток. Ранковий візит до майстра став частиною щоденного розпорядку дня, таким же важливим, як відвідування громадських лазень, а перше гоління юнака вважалося невіддільною частиною церемонії його повноліття. Римські імператори ж були свого роду «лідерами думок» того часу та задавали тренди на бороди. Щойно голився імператор – усі інші повторювали за ним. Якщо ж він бажав «відростити рослинність», то вважалось що так мають робити й інші.

Та де ж з’явилось саме те, що ми уявляємо сьогодні під словом «барбершоп»? Звичні сьогодні майстри, традиції та антураж беруть початок з Середньовіччя. Найбільш освіченим класом тоді були священники, які водночас були лікарями. А допомагали їм перукарі. Таким чином сформувалася професія барбера-хірурга. Вони не лише стригли, а й робили операції. Символом, який сповіщав що в цьому місці роблять подібні процедури був барберпул. Про це ми уже розповідали раніше.

Вже десь через 200 років у Чикаго професія отримала новий виток, там заснували школу для перукарів. Це був перший заклад такого роду у світі, і його успіх був очевидний з самого початку. Тенденція до навчання «новій старій» професії розповсюдилася і на інші штати. Саме тоді «шопи» стали «чоловічими клубами», куди приходили відпочити, випити та приємно провести час. Це був суто чоловічий простір, принципово без дам.

Паралельно перукарське мистецтво розвивалось на іншій стороні Атлантичного океану, а саме – в Англії. Відомий лондонський салон Truefitt & Hill — найстаріша у світі цирульня, що увійшла до книги рекордів Гіннеса. Вона існує з 1805 року. В різні часи тут обслуговували членів королівської сім’ї, а також Френка Сінатру, Вінстона Черчилля та Чарльза Діккенса. 

Барбершоп — багатовікова культура, спробувавши усі принади якої один раз ви точно не залишитесь байдужим. Адже для справжнього чоловіка стрижка вкрай важлива, це своєрідний знак якості його стилю. Тож залюбки запрошуємо обрати свого майстра та спробувати щось нове у барбершопі Mr. Colt!

 

Антон Колосов

Mr.Colt
22 березня 2024 року відкрився новий філіал на Оболоні біля метро Мінська
Подзвонити
Написати
Онлайн запис

Напишіть нам, використовуючи зручний вам сервіс

Viber Viber Viber Viber Whatsapp Whatsapp Messenger Messenger Telegram Telegram
0800 33 1814
безкоштовно з усіх номерів
ua
ru en